Zelený čaj - jarní sklizeň
Nejlepší zelené čaje pocházejí z jarní sklizně - platí to pro zelené čaje z Japonska, Taiwanu i Koreje. Čajové keříky jsou po zimě odpočinuté, čerstvé čajové lístky na jaře vyraší s novou silou a jsou plné životní energie. Pestré chuťové spektrum čaje z první sklizně je plné delikátních květinových tónů a jarní svěžesti. Tyto čerstvé zelené čaje mají opojnou chuť a přinášejí příjemné povzbuzení.
Více...První čaj: japonská shincha
V Japonsku je příchod čerstvého čaje velkou událostí a v prvních dnech se prodává za astronomické částky. “Shincha” znamená doslova “nový čaj”. Čaj shincha je jediný japonský zelený čaj, který vzniká přímo z čerstvých sběrů. Shincha s listy ve tvaru jehliček je známá především z oblasti Shizuoka. Shincha s listy ve tvaru drobnějších čárek pochází z ostrova Kjúšú. Jiný typ čaje Shincha pochází v oblasti Kagošima na jihu Japonska (ostrov Kjúšú). Zpracování zeleného čaje shincha zahrnuje delší napařování, tzv. "deep steaming". Tento způsob výroby vytvoří sladkou, jemně svíravou chuť čaje, výrazné "jarní" aroma a jasně smaragdovou barvu nálevu.
Ostatní japonské zelené čaje se vyrábějí ze surového čaje Aracha, který se uchovává po sklizni ve speciálních chladících kontejnerech. Vyrábí se z něj potom nejznámější japonské čaje, jako jsou sencha, gyokuro nebo kukicha.
Stíněné čaje z Japonska
Zastiňování čajovníku má dlouhou tradici. Čajovníky jsou na japonských zahradách zastiňovány speciálními sítěmi (kabusé). Sítě propustí jen polovinu slunečních paprsků. Pěstování v polostínu se velmi blíží podmínkám, ve kterých rostl divoký čajovník. Stíněný čaj tak vyvine více účinných látek a zvláštní, velmi aromatickou vůni.