Zelený čaj - Japonsko
Dovolte nám otevřít dveře do světa unikátních a vysoce ceněných japonských zelených čajů. Sypané japonské čaje mají zcela vlastní charakter i tradici. Japonsko je známé svým precizním přístupem v procesu pěstování a zpracování zeleného čaje. V naší nabídce naleznete nejznámější japonské čaje, jako je prvotřídní sencha, zelený práškový čaj matcha, kvalitní gyokuro a mnoho dalších. Každý má svou neopakovatelnou chuť, aroma i své místo v bohaté historii japonské čajové kultury.
Více...Historie japonského čaje
Čaj se poprvé dostal do Japonska v osmém století, nejprve jako exotický nápoj. Ve 12. století potom přivezl do Japonska semena šlechtěného čajovníku Mjóan Eisai, zakladatel buddhistické zenové školy Rinzai. Zelený čaj popíjeli především buddhističtí mniši, kteří si vážili povzbuzujících účinků zeleného čaje. Pomáhal jim udržovat koncentraci a bdělou mysl během meditace.
Japonský čajový obřad
V Japonsku se udržuje tradice čajového obřadu, který byl převzat z Číny v 15. století, kdy v Číně tato forma přípravy čaje již upadala. Čajový rituál má jasně předepsaná pravidla, jak se správně připravuje japonský práškový čaj matcha. Proniknout do něj je velké umění, které zvládají čajoví mistři až po mnoha letech. Používá se k němu speciální čajové náčiní, jako je chawan (miska), chasen (metlička) a chashaku (naběračka) - dohromady jim dnes říkáme matcha set.
Zpracování čaje v Japonsku
Většina čaje se v Japonsku pěstuje na území a ostrovech jižně od Tokia. Vyrábí se zde výhradně zelený čaj, jehož metoda sušení je odlišná od čínské. Číňané neutralizují oxidační enzymy teplem (např. na horkých pánvích), ale Japonci používají horkou páru. Délka a intenzita napaření určuje výsledný vzhled a chuť čaje. Poté probíhá dosušování, čištění a třídění. Klasická japonská sencha má tvar drobných hladkých zelených jehliček. U japonského čaje platí, že čím je tmavší barva suchého listu, tím je čaj kvalitnější. Mnohé nám však napoví i vůně a svěžest sypaného čaje.
Sklizeň japonského čaje
Kvalitu i cenu japonského čaje určuje doba sklizně, kvalitu lze tedy snadno odstupňovat. První sklizeň (nejkvalitnější čaje) probíhá od poloviny dubna do poloviny května. Druhá sklizeň se provádí od konce května a třetí sklizeň probíhá v červnu. Velmi volně by se dal japonský čaj dle kvality rozdělit na typ bancha, sencha a gyokuro. Toto rozdělení se však může překrývat a ne vždy vypovídá o kvalitě čaje. Zelený čaj má díky obsahu neoxidovaných polyfenolů prokázané antibakteriální a protivirové účinky a snižuje hladinu cholesterolu. Kvalitní japonské čaje obsahují hodně vitamínu A, B, C, E a P a také katechiny, karoten, aminokyseliny a minerály, jako je draslík, fluor a zinek.