.

Hakuyoucha White Leaf Sencha

země původu Japonsko

25g
Sáček se ziplockem
375

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Hakuyoucha White Leaf Sencha

List tvarovaný do tradičních podlouhlých jehliček světle zelené barvy a delikátní sladce smetanové, mírně bylinné vůně. Světle zelený nálev jemné, hebké, krásně vyvážené chuti s nádhernou sladkou umami, svěžími tóny čerstvé okurky, chřestu a meduňky. Dlouhý, intenzivní, sladký, vibrující a energický aftertaste.
Kultivar: Hakusei
Původ: Yame, Fukuoka, Japonsko
Farmář: pan Takaki
Sklizeň: Jaro, 2024

Příprava čaje White Leaf Sencha

Použijte 5 g čajových lístků na 0,5 l vody prošlé varem a zchladlé na 65–70 ᵒC, louhujte 60 vteřin. Druhý nálev 30 a třetí 60 vteřin při nepatrně vyšší teplotě vody. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody. Tento čaj doporučujeme připravovat spíše na asijský způsob s více nálevy: 5 g čajových lístků na 150 ml vody prošlé varem a zchladlé na 55–60 ᵒC, louhujte 20 vteřin. V dalších nálevech 30, 40 a 50 vteřin. Možné je také louhování ve vlažné vodě 37 ᵒC, 7 minut, nebo v rozpouštějícím se ledu.

Bílý čaj, Hakuyoucha

(白葉茶, bílý listový čaj), je neobvyklý zelený čaj z lístků, které mají barvu od velmi světle zelené přes žlutou až po bílou. 

Hakusei je originální čajový keř s bílými listy, který vznikl pečlivým šlechtěním z přirozeně zmutovaných semenáčků, jež změnily barvu lístků na velmi světle zelený odstín. Název "bílý list" odkazuje na světlou barvu listů před sklizní. Nejedná se o bílý čaj, což označuje spíše způsob produkce, ale o velmi speciální druh čaje sencha. 

Podobně jako u lidí existuje albinismus, existuje i u čaje. A kdykoli pan Takaki narazil na větvičku s albino mutací, uřízl ji a přesadil, a během pěti let vyvinul tento nový kultivar. Ale i nyní je stále vzácný, protože jeho produkce je v Japonsku stále velmi nízká.  

Kombinace této speciální odrůdy a třídenního zastínění před sklizní vede k vysokému množství L-theaninu, což je jedna z mnoha aminokyselin obsažených v čaji, a právě tato látka je zodpovědná za pocit uvolnění při pití zeleného čaje. Tento čaj je také bohatý na arginin - další esenciální aminokyselinu, která pomáhá při regulaci imunitního systému a krevního tlaku.

Pan Takaki a jeho pomocnice

Forma: Zelený čaj celolistový
Oblast: Japonsko
Sklizeň: Jarní sklizeň
Rok: 2024
Označení: White Leaf
Země původu: Japonsko