Černý cejlonský čaj
Vůně koření, exotického ovoce, malebné čajové plantáže, vysoké hory i blankytně modrý oceán. To vše se nám vybaví, když se řekne cejlonský čaj. A také bohatá historie spojená s britskou koloniální érou, během které se Srí Lanka stala jedním z předních producentů a exportérů čaje. Roční produkce srílanského čaje je dnes 300-350 tisíc tun, což tvoří zhruba šest procent světové produkce.
Více...Dodnes je Cejlon synonymum pro kvalitní černý čaj.Téměř výhradně ručně sbíraný a zpracovávaný tradičními metodami, které zavedli již britští kolonizátoři. Ti se na Srí Lance nejprve pokoušeli pěstovat hlavně kávu a kakao. Plantáže však v polovině 19. století zničila pohroma v podobě rzi Hemileia vastatrix. Postižení pěstitelé však rychle našli za zničené kávovníkové keře náhradu v podobě čajovníku. Prostředí i klima poskytovaly pro jeho pěstování velmi dobré podmínky a během pár let se čajovník rozšířil a kávovník zcela nahradil. Od té doby se prestiž a sláva kvalitního cejlonského čaje šířila světem.
Čaje ze Srí Lanky se pěstují na plantážích v centrální hornaté části ostrova a směrem na jih. Jedná se o několik významných pěstitelských rigionů. Každý z těchto regionů má specifický charakter, vlastní mikroklima, nadmořskou výšku a půdní podmínky, což vytváří charakteristické vlastnosti cejlonského sypaného čaje. Díky této rozmanitosti jsou cejlonské čaje velmi rozmanité s širokou škálou chutí, aromat a odstínů. Jedním z hlavních kritérií je nadmořská výška, ve které čajové keříky rostou. Zde platí více než v jiných pěstitelských regionech: čím výše, tím lépe. Cejlonské vysokohorské čaje jsou vždy ceněny víc než čaje z nížin.
Mezi nejznámější pěstitelské oblasti cejlonského čaje patří:
Nuwara Eliya
jedna z nejznámějších a nejvýše položených pěstitelských oblastí Srí Lanky. Jde o centrální oblast ostrova, kde se čajovníky pěstují v nadmořské výšce 1800-2100 metrů. Díky vysoké nadmořské výšce zde panuje po většinu roku chladnější počasí s vysokým výskytem srážek. Nižší teploty, časté mlhy ovlivňují růst čajových lístků a přispívají k tvorbě komplexnějšího, složitějšího a jemnějšího chuťového spektra čaje.
Dimbula
jižně od Nuvara Eliya se ve středních a vyšších polohách nachází neméně známá oblast Dimbula. Tato oblast se nachází ve střední části a je součástí horského pásu známého jako "Kandy-Matale-Nuwara Eliya Mountain Range." Čajovníky jsou zde pěstovány v nadmořské výšce 1200-1900 metrů. Mírné klima, dostatečné srážky a časté mlhy převážně v dopoledních hodinách, to jsou ideální podmínky pro prosperující růst čajovníků a kvalitní čajovou produkci. Cejlonské čaje z oblasti Dimbula mají typicky plnou, kulatou, ovocnou chuť s kořeněnými nebo květinovými tóny.
Uva
východně od centrálních hor, v nadmořské výšce přibližně od 1000-1700 metrů se nachází další neméně známá pěstitelská oblast Uva. Klima v oblasti Uva je charakterizováno jako subtropické až tropické, s výraznými obdobími dešťů. Monzunové srážky, které sem přicházejí od května do června a od října do prosince, jsou klíčovým faktorem pro prosperující růst čajovníku. Sklizeň čaje v oblasti Uva probíhá po celý rok, ale vrcholovem sezóny je období od června do září. Černý čaj z Uva je známý pro svoji silnou a bohatou chuť s lehce kořenitými, květinovými a ovocnými tóny.
Kandy
taktéž v centrální části ostrova s vhlkým, tropickým klimatem, často ovlivněným monzunovými větry, v nadmořské výšce 600-1700 metrů. Srážky jsou rovnoměrně rozloženy do celého roku, což je ideální pro pěstování čajovníku. Oblast s jednou z nejdelších tradic pěstování čaje sahající až do druhé poloviny 19. století
Sabaragamuwa
poměrně rozlehlá oblast v centrální a jižní části ostrova. Čajovníky jsou zde pěstovány v nižších a středních polohách v nadmořské výšce 600-1200 metrů. Jde o oblast s teplým tropickým klimatem s pravidelnými monzuny od května do srpna a od října do prosince. Hlinitá půda této oblasti umožňuje dobré odvodnění a dává dostatek živin čajovým keříkům. Čaje z této oblasti jsou plné, hutné, často s kořenitými a ovocnými tóny.
Ruhuna
rozlehlá oblast na samotném jihu ostrova s plantážemi do maximální výšky 600 metrů. Teplé tropické klima s vysokou vlhkostí a dostatkem srážek umožňují pěstování a produkci výrazných, silných až robustních černých čajů.