2025 Fuji Shincha Marishi
země původu Japonsko
Chcete pomoci s objednávkou?
+420 777 052 974
Fuji Shincha Marishi
pochází z oblasti Fuji v Shizuoce, jedné z nejtradičnějších čajových oblastí Japonska, známé svou čistotou, přírodní krásou a výjimečnou kvalitou čajů.
Keříky byly zastíněny po dobu 10 dní před sklizní. Listy jsou tmavě zelené, lesklé a lehce napařené (asamushi), což jim dodává elegantní strukturu a jemnou, svěže sladkou vůni už v suchém stavu. V šálku se čaj rozvíjí v plnou, harmonickou chuť s výraznou sladkostí, umami a svěžestí jara. Jemné rostlinné tóny doplňuje lehký nádech mořské minerality. Díky nižšímu obsahu katechinů a kofeinu téměř zcela postrádá svíravost a působí velmi vyváženě. Skvělá ukázka čerstvosti a elegance prvních japonských sklizní.
Shincha je v Japonsku každoročně oslavovaná jako první čaj sezóny – radostná událost, která přináší do šálku svěžest jara. Tento čaj je dostupný pouze v omezeném množství – pouze do vyprodání zásob.
Příprava čaje Shincha
Použijte 5 g čajových lístků na 0,5 l vody prošlé varem a zchladlé na 65–70 ᵒC, louhujte 60 vteřin. Druhý nálev 30 a třetí 60 vteřin při nepatrně vyšší teplotě vody. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody. Tento čaj doporučujeme připravovat také na asijský způsob s více nálevy: 5 g čajových lístků na 150 ml vody prošlé varem a zchladlé na 55–60 ᵒC, louhujte 20 vteřin. V dalších nálevech 30, 40 a 50 vteřin. Možné je také louhování ve vlažné vodě 37 ᵒC, 7 minut, nebo v rozpouštějícím se ledu.
Shincha = nový čaj
Čaj je v Japonsku nejprve sklizen a upraven do formy "surového" čaje Aracha, který ještě obsahuje všechny stonky a listy. Obsah vody v čaji je však již snížen na 7 - 8%. Posléze jsou čaje z různých kultivarů čajovníku degustovány a dle barvy nálevu a chuti jsou rozděleny. Shincha je následně vyráběna přímo ze směsi vybraných čajů, zbytek čaje Aracha je uskladněn v chladících kontejnerech. V samotném Japonsku je příchod nejčerstvějšího čaje velkou událostí a v prvních dnech jej lidé nakupují za astronomické částky.
V regionech, kde se pěstuje čaj, vznikají různé druhy tohoto čaje v závislosti na způsobu zpracování. Shincha jako jediná vzniká přímo z čerstvých sběrů. Ostatní čaje jsou vyráběny ze surového čaje Aracha, který je po celý rok uchováván v chladících kontejnerech.
Shincha s listy ve tvaru jehliček je známá především z oblasti Shizuoka, Shincha s listy ve tvaru drobnějších čárek pochází z ostrova Kjúšú.
Jiný typ čaje Shincha pochází v oblasti Kagošima na jihu Japonska (ostrov Kjúšú). Během zpracování prochází typickým procesem delšího napařování, tzv. "deep steaming". Tento způsob výroby vytvoří sladkou, jemně svíravou chuť čaje, výrazné "jarní" aroma a jasně smaragdovou barvu nálevu.
Shincha Marishi
Tato jarní Shincha pochází z listů poměrně raritního kultivaru Marishi. Marishi je raný kultivar – dozrává přibližně o dva týdny dříve než běžné odrůdy – a vznikl přirozeným křížením rostlin starého kultivaru Yaeho. Nejlepší výsledná sazenice byla v roce 1996 oficiálně registrována pod jménem Marishi. Název nese podle buddhistické bohyně slunce a měsíce Marishi-ten. Díky svému časnému rašení je kultivar oblíbený pro výrobu jarního čaje Shincha a vyznačuje se výrazně sladkou, hlubokou vůní a bohatým obsahem aminokyselin.

Forma: Zelený čaj celolistový
Oblast: Japonsko
Sklizeň: Jarní sklizeň
Rok: 2025
Země původu: Japonsko