Vietnam - čaj z Ha Giangu
Hornatá oblast Vietnamu Ha Giang na samém severu země, obývaná více než dvaceti etniky, přímo hraničí s čínskou provincií Yunnan. Hranice se v těchto oblastech v minulosti často měnila a čajovníky ve zdejších pralesech rostou po staletí. Pěstování a pití čaje má ve Vietnamu více než tisíciletou tradici. Etnické menšiny v horských severních oblastech jsou obeznámeny s čajem úplně stejně jako jejich sousedé v jižním Yunnanu.
Více...Čajové komunity
Zejména pro komunity Hmongů, Dao a Thajců je dlouhá historie pěstování a konzumace čaje Pu-erh součástí kulturních a společenských zvyklostí. Hlavní produkce probíhá v provinciích Ha Giang, Lao Cai, Yen Bai a Son La v severním Vietnamu. Tyto oblasti mají podobné klimatické a geografické podmínky jako Yunnan, což je ideální pro pěstování velkolistých čajovníků. Mnoho starých čajovníků odrůdy Shan Tuyet roste ve vysokých nadmořských výškách mezi 700-2800 metry.
Horský sníh
Shan Tuyet je místní forma Camellia Sinensis var. Assamica. Shan Tuyet znamená ve vietnamštině „horský sníh“, což odkazuje na bílé chmýří na čajových pupenech a listech, které připomíná sníh. I když jsou stále součástí větší odrůdy Assamica, stromy Shan Tuyet jsou ceněny zejména pro svou odolnost vůči drsnému klimatu a jedinečný chuťový profil, který se utváří díky terroiru vysokohorských oblastí Vietnamu.