Degustační sada Kabusé Sencha - bio japonský zelený čaj
země původu Japonsko
Chcete pomoci s objednávkou?
+420 777 052 974
Chcete víc možností v rozhodování, který čaj je ten váš? Nebo hledáte ideální dárek pro čajového nadšence? Tato degustační sada vám dává příležitost otestovat pět čajů Keiko z raného prvního sběru a prozkoumat různé chutě.
Degustační sada japonských zelených bio čajů z produkce společenosti Shimodozono z jihojaponské Kagošimy. V sadě najdete pět špičkových zelených čajů z rané jarní předsklizně z poloviny dubna. Jde o čaje ze zastiňovaných čajovníků (Kabusé, 7-10 dní stíněné) kultivaru Yutaka Midori, který je typický právě pro tropickou oblast Kagošima. Všechny čaje sady jsou tzv. fukamushi sencha, kdy je délka napaření listu ukončující oxidaci enzymů protažena až na 120 vteřin. To dává čajům neopakovatelný charakter s bohatou, intenzivní, hutnou chutí, sytě zeleným nálevem a delikátním, pestrým aroma.
Sada obsahuje 15 g z pěti čajů:
Kabusé Diamond Leaf
Zastiňovaná sencha sklízená v polovině dubna. Stínění čajovníků a delší intenzivnější napaření listu (Fukamushi) dávají čaji charakteristickou svěží, sladce ovocnou chuť se stopou bazalky a chřestu. Drobný, lesklý, tmavě zelený list tvarovaný do delších jehliček.
Kabusé Tenbu Fuka
7-10 dnů zastiňované čajovníky kultivaru Yutaka Midori. Tato Kabusé Sencha je ze všech čajů sady nejintenzivněji napařovaná (Fukamushi). Drobný, tmavě zelený spíše matnější list tvarovaný do delších jehliček je díky své křehkosti dosti nalámaný. Intenzivně zelený, hustý nálev plné, těžší až olejnaté chuti s chladivými, ovocnými tóny a stopou chřestu a koření v dozvuku.
Kabusé Dan
Zastiňovaná sencha z jarní předsklizně z poloviny dubna. Díky vyšší teplotě při sušení listu je celkový charakter tohoto čaje poněkud odlišný od ostatních vzorků sady. Suchý list tvoří drobné, tmavě zelené lesklé jehličky delikátní sladké vůně se stopou čokolády a vanilky. Nálev syté zelené barvy, plné, hutné chuti s tóny ořechů a lučních bylin a lehce svíravého aftertastu.
Kabusé Soshun
Suchý list podélně tvarovaný do tradičních jehliček tmavě zelené, středně lesklé barvy a řízné, štavnaté sladce ovocné vůně se stopou citrusu. Světlý, zelený nálev delikátní, hebké sladce vegetální chuti s vyváženými ovocnými tóny a sladkou umami v dozvuku.
Kabusé Tenko
Drobný, podélně tvarovaný suchý list tmavě zelené barvy a intenzivní, svěží sladce ovocné vůně s tóny limetky a bazalky. Světle zelený nálev jemné, živé až šťavnaté chuti se s delikátními ovocnými tóny a dlouhotrvají sladkostí v dozvuku. Tento čaj máme v nabídce i samostatně.
Složení: 100% kabusecha z ekologického zemědělství
Původ: Japonsko - Kagošima
Sběr: sklízí se na začátku jarní sezóny
Sušení párou: fukamushi - deep steam
Stínění: polostín (7-10 dní)
Příprava čajů Kabusé Sencha
Použijte 5 g čajových lístků na 0,5 l vody prošlé varem a zchladlé na 65–70 ᵒC, louhujte 60 vteřin. Druhý nálev 30 a třetí 60 vteřin při nepatrně vyšší teplotě vody. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody. Tento čaj doporučujeme připravovat také na asijský způsob s více nálevy: 5 g čajových lístků na 150 ml vody prošlé varem a zchladlé na 55–60 ᵒC, louhujte 20 vteřin. V dalších nálevech 30, 40 a 50 vteřin. Možné je také louhování ve vlažné vodě 37 ᵒC, 7 minut, nebo v rozpouštějícím se ledu.
Společnost Shimodozono
patří k průkopníkům pěstování čaje v oblasti Kagošima. Byla založena v roce 1954, v době, kdy bylo komerční pěstování čaje v Kagošimě v úplných počátcích. Čaje z jihu Japonska, oblasti Kagošima to v té době neměli vůbec lehké. Byly považovány za nižší sortu čajů ve srovnání s daleko věhlasnějšími čaji z oblasti Shizuoka.
Zakladatel společnosti pan Minoru Shimodozono intenzivně a trpělivě pracoval na zvýšení kvality produkovaných čajů. V šedesátých letech se Minoru Shimodozono setkává s věhlasným čajovým odborníkem a výzkumníkem v oboru šlechtění nových kultivarů panem Katsuro Okamurou, který mu doporučuje jím nově vyšlechtěný kultivar Yutaka Midori. Ten se výborně hodí do teplejšího a vlhčího klimatu Kagošimy. Ještě trvalo několik let intenzivního experimentování než se podařilo vypěstovat a zpracovat opravdu špičkové čaje, které mohly konkurovat čajům z jiných oblastí. Bylo to právě částečné stínění čajovníků před sklizní a následné delší napaření listů při jejich zpracování, které podpořilo specifické vlastnosti kultivaru Yutaka Midori a vznikly tak nejkvalitnější čaje s lahodnou, sladkou a plnou chutí a bohatým aroma.
Poznámky k degustaci
Součástí balení je také zápisník, do kterého si můžete zaznamenávat výsledky a postřehy z degustací. Zápisník obsahuje informace a tipy k přípravě a 20 hodnotících stran, které napoví, na co se při degustaci čaje zaměřit, a pomohou vám představit si rozmanitost odrůd, vliv přípravy na chuť a klasifikaci chutí (německý jazyk). Anglická verze je zde.
Kabusecha
Kabusecha nebo Kabusé Sencha je zkratka pro stíněnou Senchu. U tohoto zeleného čaje jsou čajové rostliny před sklizní zastíněny speciálními sítěmi. Sítě propouštějí jen asi polovinu světla, což znamená, že rostliny produkují vysoký obsah chlorofylu a dalších účinných látek a zároveň málo hořkých látek. Jejich charakteristické "stínové aroma" se nazývá "ooika".
Fukamushicha
Všechny čaje v této sadě byly intenzivně napařovány (fukamushi-cha, doba 100-120 sekund). Jemné napařování otevírá póry listu a výtažky z čajového listu snadněji a rychleji přecházejí do vody během přípravy čaje. To poznáte podle sytě zelené barvy čaje v šálku a výtěžnosti čaje - při takových špičkových vlastnostech jsou možné až čtyři nálevy! Mimochodem, rané sběry mají také obzvláště vysoký obsah theaninu, který se projevuje sladkou chutí a nejlépe vynikne při nízké teplotě louhování!
Forma: Zelený čaj celolistový
Oblast: Japonsko
Sklizeň: Jarní sklizeň
Označení: CZ - BIO - 002
Značka: BIO
Země původu: Japonsko