Černý čaj - Thajsko
Thajský čaj je v posledních letech čím dál populárnější. Horské oblasti na severu země, převážně provincie Chang Rai a Chang Mai patří k oblastem, kde roste původní divoký čajovník označovaný jako var.assamica. Ten hrál významnou roli v každodenním životě kmenů severního Thajska. Jako kulturní rostlina byl využíván v mnoha směrech, jako nápoj, potravina i medicína. Přesto k širšímu komerčnímu využití čaje v Thajsku dochází až v druhé polovině 20 století. První pokusy o systematické pěstování čaje v Thajsku začaly už během druhé světové války, kdy byla dovezena semena z Číny.
Více...Po prohrané občanské válce roce 1949 se do severních příhraničních oblastí stahují z Číny příznivci a členové strany Kuomintang. Podobně jako na Taiwanu si s sebou přinášejí dovednost pěstování a zpracování čajovníků. Na mnoha místech v horských oblastech vznikají čajové plantáže a čajový průmysl se rychle rozvíjí. V sedmdesátých letech začala thajská vláda podporovat vysazování a pěstování čajovníku, který se měl stát alternativou k rozšířenému pěstování máku pro výrobu opia.
Thajský čajový průmysl dnes pokračuje ve výzkumu, experimentování a inovacích. Farmy se snaží zlepšovat techniky pěstování, zpracování a prezentace čaje, aby mohly konkurovat na mezinárodní úrovni. Čaj je tady významnou zemědělskou a obchodní komoditou. Zvláště v oblastech Doi Ang Khang, Doi Mae Salong, Baan Rak Thai a Doi Tung jde o hlavní zdroj obživy místních zemědělců.