2016 Bing Dao Taidi Shu Bing Cha
země původu Čína
Chcete pomoci s objednávkou?
+420 777 052 974
Tmavý puerh ve 100g koláčcích
Do tmavě hnědých stogramových koláčků lisované lístky tmavého shu puerhu. Kaštanově hnědý nálev hebké krémové ovocné chuti s výraznou složkou vlašských ořechů a vlhkého podzimního lesa, s příjemnou minerálností v dozvuku.
Původ: Vesnice Bing Dao, oblast Shuangjiang, prefektura Lincang, provincie Yunnan, Čína
Příprava čaje Shu Puerh
Použijte 5 g čajových lístků na 0,5 l vody prošlé varem, louhujte 2–3 minuty. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody. Tento čaj je možné také připravit na asijský způsob s více nálevy: 5 g čajových lístků na 150 ml vody prošlé varem, louhujte 10 vteřin. V dalších nálevech 10, 20, 30... vteřin. Čaj snese velké množství nálevů. Prolívejte, dokud vám chutná.
Mladé čajovníky z čajových platnáží
Pojmem Taidi se označují čajovníky pěstované na plantážích, což je v případě čajů z Yunnanu více jak 80 % produkce. Zde jde o mladé čajovníky kolem dvaceti let pěstované na čajových plantážích v širším okolí vesnice Bing Dao, které se rozprostírají v nadmořské výšce okolo 1800 m. Sbíráno v druhé jarní sklizni v roce 2016 a následně zpracováno a skladováno v Menghai. Vesnice Bing Dao je jedním z nejseverněji položených míst pěstování čajovníků v Yunnanu. To spolu s vyšší polohou plantáží zaručuje poměrně chladné klima, které dává čajům z této oblasti neopakovatelné sladce kořeněné aroma.
Co je to Shu puerh?
Snaha urychlit proces vyzrávání puerhů vedla až k objevení metody Wò Dūi (渥堆, mokré kupení), která byla poprvé použita počátkem sedmdesátých let ve známých továrnách Menghai a Kunming a od té doby se rozšířila po celé oblasti a stala se velmi populární. Jde o řízené povzbuzení a prodloužení všech mikrobiálních procesů v listu. Čajové listy Mao Cha jsou opět zvlhčeny, nakupeny na sebe a zakryty nepropustnými plachtami, kde takto zrají po dobu 40 – 60 dnů. Poté jsou následně lisovány podobně, jako je to v případě Sheng Puerhů, anebo dosušeny a prodávány jako sypaný čaj. Přestože původní záměr vedoucí k produkci Shu Puerhu byl nahradit velmi dlouhý proces zrání zelené varianty, došlo v podstatě k objevení zcela nového druhu čaje, který si získal své jasné místo na čajovém trhu. Také Shu puerhy po úplném dosušení či lisování dále vyzrávají a časem získávají na kvalitě.
Více informací se dozvíte na našem blogu.
Forma: Lisovaný shu puerh
Oblast: Čína - Yunnan
Rok: 2016
Označení: Shu Puerh
Země původu: Čína