.

2005 Banpen Taidi Shu Bing Cha

země původu Čína

100g
Koláč
929

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Stogramový koláček tmavého shu puerhu z čajových platnáží v okolí vesnice Banpen ležící v  nadmořské výšce 1760 metrů v pohoří Bu Lang v okrese Menghai v prefektuře Xishuangbanna. Komunitu etnické skupiny Lahu tvoří asi 600 místních obyvatel jejichž hlavní obživou je pěstování a zpracování čaje. Koláč je tvořen drobnějšími lístky, která dávají výživný hutný a tmavý nálev s plnou, kulatou avšak delikátní chutí s přijemnými dřevitými tóny, jemnou zemitostí, stopou pečených kaštanů a vlašských ořechů.

Příprava čaje Shu Puerh

Použijte 5 g čajových lístků na 0,5 l vody prošlé varem, louhujte 2–3 minuty. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody. Tento čaj je možné také připravit na asijský způsob s více nálevy: 5 g čajových lístků na 150 ml vody prošlé varem, louhujte 10 vteřin. V dalších nálevech 10, 20, 30... vteřin. Čaj snese velké množství nálevů. Prolívejte, dokud vám chutná.

Co je to Shu puerh?

Snaha urychlit proces vyzrávání puerhů vedla až k objevení metody Wò Dūi (渥堆, mokré kupení), která byla poprvé použita počátkem sedmdesátých let ve známých továrnách Menghai a Kunming a od té doby se rozšířila po celé oblasti a stala se velmi populární. Jde o řízené povzbuzení a prodloužení všech mikrobiálních procesů v listu. Čajové listy Mao Cha jsou opět zvlhčeny, nakupeny na sebe a zakryty nepropustnými plachtami, kde takto zrají po dobu 40-60 dnů. Poté jsou následně lisovány podobně, jako je to v případě Sheng Puerhů, anebo dosušeny a prodávány jako sypaný čaj. Přestože původní záměr vedoucí k produkci Shu Puerhu byl nahradit velmi dlouhý proces zrání zelené varianty, došlo v podstatě k objevení zcela nového druhu čaje, který si získal své jasné místo na čajovém trhu. Také Shu puerhy po úplném dosušení či lisování dále vyzrávají a časem získávají na kvalitě.

Více informací se dozvíte na našem blogu.

Forma: Lisovaný shu puerh
Oblast: Čína - Yunnan
Rok: 2005
Označení: Shu Puerh
Země původu: Čína