Gui Fei Competition Grade Oolong
země původu Taiwan
Chcete pomoci s objednávkou?
+420 777 052 974
Prize Winning Tea
Tradičním způsobem zpracovaný oolong s vyšší mírou oxidace a lehčím pečením. List tvarovaný do pravidelných kuliček bohaté, sladké intenzivní vůně s tóny sušených švěstek, rozinek a pryskyřice. Zlatavý nálev plné, kulaté, krásně vyvážené chuti plné medu a zralého i sušeného ovoce, lehkou stopou vanilky a těžších růžových květů. Dlouho doznívající aftertaste plný medu a exotických květů.
Čaj pochází z letní sklizně 2024 a zúčastnil se soutěže organizované Lugu Dong Ding Tea Production Cooperative, kde se probojoval do finále. Díky tomu je možné ho nazvat Prize Winning Tea. Vítězné čaje se následně prodávají v zapečetěném dárkovém boxu po 600 gramech, což je na Taiwanu klasická měrná jednotka (jeden taiwanský JIN 斤 je 600g). Tento způsob prodeje je anonymní, tudíž neznáme jméno farmáře ani přesné místo, odkud čaj pochází. Jisté je, že byl vypěstován v okrese Nantou ve střední části ostrova.
Příprava čaje Gui Fei Oolong
Tento čaj je vhodné připravit na asijský způsob s více nálevy: 5 g čajových lístků na 150 ml vody prošlé varem a zchladlé na 85–90 ᵒC, louhujte 30 vteřin. V dalších nálevech 40, 60 a 90 vteřin. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody.
Nakousané lístky
Lístky byly krátce před sběrem nakousány křísky (Jacobiasca formosana). Nakousaný list začne ještě na keříku „zaživa“ oxidovat, což dodá výslednému čaji velmi originální sladce kořeněné a medové tóny, pro něž je tolik ceněn. Křísci vlastně vysávají šťávu z lístků, větviček i pupenů. Zasažená rostlina pak začne produkovat určité látky, mimo jiné i monoterpendiol a hetrienol, které způsobují unikátní aroma čaje. Zasažené lístky se díky tomu po okrajích zbarví do běla.
Gui Fei oolong je pozoruhodně osobitý taiwanský čaj a vážou se k němu příběhy, které stojí za zmínku. Na trh byl uveden poměrně nedávno, konkrétněji v letech, které následovaly po katastrofálním zemětřesení 21. září 1999, které narušilo život všech lidí, včetně pěstitelů čaje. Ve slavné oblasti Dong Ding zanedbávali producenti čaje své plantáže, zatímco byli zaneprázdněni přestavbou svých domovů a dílen. Čajové zahrady tak zůstaly vydané napospas rejdění křísků (Jacobiasca formosana), kteří si pochutnávali na šťavnatých listech. Okusování listů způsobuje, že keře reagují na invazivní křísky zvýšením obsahu polyfenolů v listech, aby se poté mohly opravit. Více polyfenolů znamená také zvýšení obsahu tříslovin a po zpracování těchto listů na čaj: bohaté aroma lesního medu a sladkost v chuti.
Pro další zvýraznění této sladkosti pěstitelé nechají listy oxidovat na vyšší úroveň. Poté čaj jemně opečou, aby ho dále karamelizovali, což z něj činí jeden z nejlahodnějších likérů, jaký můžete u taiwanských čajů zažít.
Další příběh souvisí se jménem tohoto čaje. Na počest Oriental Beauty (Dong Feng Mei Ren), dalšího „pokousaného“ čaje vypěstovaného v severní části ostrova, se pěstitelé v oblasti Dong Ding rozhodli pojmenovat tento čaj na počest slavné krásky v čínské historii. Yang Gui Fei byla milovanou chotí císaře Xuanzonga z dynastie Tang. Krásné jméno pro lahodný čaj!
Forma: Rolovaný celolistový oolong
Oblast: Taiwan
Sklizeň: Letní sklizeň
Rok: 2024
Označení: Jin Xuan
Země původu: Taiwan