.

Le Touarég v dárkové dóze

50g
Kovová dóza
165

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Le Touarég

Zelený čaj s marockou mátou nana v ideálním poměru. Plná, silná a velmi osvěžující chuť a povzbuzující účinky v jednom nápoji. Tradičně se pije silně oslazen.
Složení: zelený čaj (66%), marocká máta (mentha longifolia)

Příprava čaje Le Touarég

Dvě čajové lžičky (5 g) směsi vsypte do konvičky spolu s požadovaným množstvím cukru a zalijte vroucí vodou. Promíchejte a nechte louhovat 5 minut. Čaj můžete podávat například do skleniček 1 dcl s podšálkem.
Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody.

 

Marocký mátový čaj

zvaný také Le Touarég, mátový čaj nebo také maghrebský mátový čaj, je ochucený čaj, který se tradičně připravuje v arabských zemích, Africe, ale i Francii a Španělsku. Mátový čaj je středobodem společenského života v Maghrebských zemích. Jeho servírování je vpodstatě ceremonií, zejména pokud je připravován pro hosty. Ačkoliv je vaření doménou žen, čaj je záležitostí mužskou. Hlava rodiny připravuje čaj a podává jej hostovi, obvykle alespoň tři sklenice. Nápoj má osvěžující aroma a jeho pitím vzniká v ústech i v dýchacím traktu pocit ochlazení (Evropana asi překvapí, že teplý čaj ochlazuje, ale je to tak. Zelený čaj i máta mají zchlazující efekt).
Kultivar Mentha spicata „Nana“, maghrebská máta nana, má jasné, pronikavé, a zároveň jemné aroma a je základní přísadou čaje Le Touarég. Díky dlouhodobým vztahům Francie a Španělska s Maghrebem se tento nápoj rozšířil i do těchto zemí, kde se pije jako studený nealkoholický nápoj. Ze Španělska byl přenesen i do Latinské Ameriky. Máta je přísadou dlaších příbuzných nápojů jako je třeba mojito. V hispánských zemích je čaj díky svému marockému původu nazýván „té moruno“ nebo také „té con hierbabuena“ a „té de la menta“. Má spojitost s Menthou spicatou a také mnoha dašími kultivary máty zvanými prostě Yerba buena.
Sladký čaj, zchlazený a ochucený mátou, je letní tradicí na jihu Spojených států. Nejstarší známý recept na sladký ledový čaj byl publikován v roce 1879 v komunitní kuchařce nazvané „Vedení domácnosti ve staré Virdžínii“ sepsané Marion Cabell Tyreeovou. Recept uváděl zelený čaj, jelikož se v té době oslazen hojně popíjel.
 


 

Forma: Zelený čaj s mátou