2018 Tibetan Dark Tea Dawn
země původu Čína
Chcete pomoci s objednávkou?
+420 777 052 974
Drobný, poměrně tmavý list jen lehce lisovaný do 500g cihliček balených do tradičních košíčků z pleteného bambusu. Čaj pochází z nadmořské výšky 1700 m z okolí hory Zhougong jižně od centra oblasti města Ya-an. Sklizeň proběhla na jaře 2018 a následné lisování a balení v roce 2020. Je tvořen pupenem a jedním až dvěma drobnými lístky a má hlubší nasládlou vůni. Tmavě hnědý nálev hebké, krémově husté, sladce kořeněné chuti s tóny sušeného ovoce a rýžové kaše.
Doporučená příprava čaje Dawn
Použijte 5 g čajových lístků na 0,5 l vody prošlé varem a zchladlé na 95ᵒC, louhujte 2–3 minuty. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody. Tento čaj je možné také připravit na asijský způsob s více nálevy: 5 g čajových lístků na 150 ml vody prošlé varem a zchladlé na 90–95 ᵒC, louhujte 30 vteřin. V dalších nálevech 40, 60 a 90 vteřin.
Pěstování a výroba
Čajovníky, z nichž se tibetský čaj sklízí, rostou v horských oblastech západního Sichuanu v nadmořských výškách přes 1 000 metrů. Pěstování ve vyšších nadmořských výškách dává čaji zcela jedinečný charakter. Sklízí se vyzrálé listy, často zahrnující pupen a několik listů (až pět). Nedbá se tolik, jako u jiných čajů, na celkový obsah čajových pupenů. Výsledný čaj často obsahuje vysoký podíl starších lístků a větviček. Ty jsou zdrojem vyšší nutriční hodnoty čaje, což je ceněno převážně v Tibetu. Často tak bývá produkován jiný typ čaje pro export a jiný pro domácí spotřebu.
Čajové lístky se po utržení zahřejí na horkých pánvích. Tím se zpomalí nebo zastaví oxidační enzymatické procesy. Podobně jako u puerhu nebo zeleného čaje. Následně jsou lístky ručně či mechanicky rolovány, tak je narušena buněčná struktura listu a dochází k mnoha chemickým přeměnám, při který se rýsuje základní chuťový profil čaje a objevuje se sladkost. Následuje komplikovaný proces řízené anaerobní fermentace, kdy jsou lístky nakupeny, vlhčeny a zahřáty. Po dobu zhruba 30 dní jsou, přikryty plachtami, ponechány složitým fermentačním procesům. Jsou pravidelně kontrolovány a překupovány, aby nedocházelo k nežádoucím procesům a šíření plísní. Poté jsou lískty usušeny a lisovány. Čaj se neprodává hned, ale nechá se nějakou dobu uležet. Minimálně půl roku, ideálně několik let. V čaji totiž dál probíhají velmi pomalé postfermentační procesy. Chuť se zjemňuje a prohlubuje. Pro skladování je tedy vhodná vyšší vzdušná vlhkost i teplota, které tyto procesy umožňují.
Více informací o tibetských čajích se dozvíte na našem blogu.
Oblast: Čína - Sichuan
Země původu: Čína