.

2017 Tibetan Dark Tea Guru

země původu Čína

50g
Sáček se ziplockem
245

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Čaj poměrně lehce lisovaný do 500g cihly je tvořen směsí malých i větších lístků (pupen plus dva větší lístky) a větviček. Suchý list je tmavě hnědý a voní po starém vyschlém dřevu a ořechách. Kaštanově hnědý nálev jemné krémové zemité lehce dřevité chuti s tóny ořechů, fíků a hořké čokolády.
Čaj pochází ze zahrad na hoře Zhougong, jižně od Ya-an, správního města pěstitelské oblasti, kde byl i čaj po celou dobu skladován metodou “dry storage”. Sklizeň proběhla na jaře 2017 a v témže roce byl čaj i lisován a zabalen.

Doporučená příprava čaje Guru

Použijte 5 g čajových lístků na 0,5 l vody prošlé varem a zchladlé na 95ᵒC, louhujte 2–3 minuty. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody. Tento čaj je možné také připravit na asijský způsob s více nálevy: 5 g čajových lístků na 150 ml vody prošlé varem a zchladlé na 90–95 ᵒC, louhujte 30 vteřin. V dalších nálevech 40, 60 a 90 vteřin.

Pěstování a výroba

Čajovníky, z nichž se tibetský čaj sklízí, rostou v horských oblastech západního Sichuanu v nadmořských výškách přes 1 000 metrů. Pěstování ve vyšších nadmořských výškách dává čaji zcela jedinečný charakter. Sklízí se vyzrálé listy, často zahrnující pupen a několik listů (až pět). Nedbá se tolik, jako u jiných čajů, na celkový obsah čajových pupenů. Výsledný čaj často obsahuje vysoký podíl starších lístků a větviček. Ty jsou zdrojem vyšší nutriční hodnoty čaje, což je ceněno převážně v Tibetu. Často tak bývá produkován jiný typ čaje pro export a jiný pro domácí spotřebu.

Čajové lístky se po utržení zahřejí na horkých pánvích. Tím se zpomalí nebo zastaví oxidační enzymatické procesy. Podobně jako u puerhu nebo zeleného čaje. Následně jsou lístky ručně či mechanicky rolovány, tak je narušena buněčná struktura listu a dochází k mnoha chemickým přeměnám, při který se rýsuje základní chuťový profil čaje a objevuje se sladkost. Následuje komplikovaný proces řízené anaerobní fermentace, kdy jsou lístky nakupeny, vlhčeny a zahřáty. Po dobu zhruba 30 dní jsou, přikryty plachtami, ponechány složitým fermentačním procesům. Jsou pravidelně kontrolovány a překupovány, aby nedocházelo k nežádoucím procesům a šíření plísní. Poté jsou lískty usušeny a lisovány. Čaj se neprodává hned, ale nechá se nějakou dobu uležet. Minimálně půl roku, ideálně několik let. V čaji totiž dál probíhají velmi pomalé postfermentační procesy. Chuť se zjemňuje a prohlubuje. Pro skladování je tedy vhodná vyšší vzdušná vlhkost i teplota, které tyto procesy umožňují. 

 

Více informací o tibetských čajích se dozvíte na našem blogu.

Oblast: Čína - Sichuan
Rok: 2017
Země původu: Čína