.

Bio Sencha Kimura

země původu Japonsko

50g
Sáček se ziplockem
389

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Bio Sencha Kimura

Jarní sencha z dubnového sběru z keříků typu Zairai vypěstovaných ze semen v jihojaponské Kagošimě. Keříky čajovníku byly pěstovány v režimu certifikovaného ekologického zemědělství metodou Kimura, vyvinutou v japonsku původně pro pěstování jabloní. Cílem metody je zvýšit kvalitu plodů záměrným vyhýbáním se jakémukoli hnojení a tím stimulovat činnost kořenů.
Oxidace čajových lístků byla v případě tohoto čaje ukončena horkou parou, metodou středně dlouhého napařování zvanou Chumushi, kdy jsou lístky vystaveny 100 stupňům po dobu 45-60 vteřin. Matný zelený list tvořený tradičními podlouhlými jehličkami s delikátní lehce oříškovou vůní. Světle zelený nálev příjemně vyvážené chuti, ovocnou sladkostí, mírnou citrusovou svíravostí, stopou bazalky a ženšenu.

Příprava čaje Bio Sencha Kimura

Použijte 5 g čajových lístků na 0,5 l vody prošlé varem a zchladlé na 65–70 ᵒC, louhujte 60 vteřin. Druhý nálev 30 a třetí 60 vteřin při nepatrně vyšší teplotě vody. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody. Tento čaj doporučujeme připravovat spíše na asijský způsob s více nálevy: 5 g čajových lístků na 150 ml vody prošlé varem a zchladlé na 55–60 ᵒC, louhujte 20 vteřin. V dalších nálevech 30, 40 a 50 vteřin. Možné je také louhování ve vlažné vodě 37 ᵒC, 7 minut, nebo v rozpouštějícím se ledu.

Kimurova metoda

Akinori Kimura, farmář a pěstitel jablek z Aemori, nejsevernější provincie ostrova Honšú, vyvinul metodu přirozeně organického pěstování jablek poté, co jeho manželce byla diagnostikována vážná choroba připsána pesticidům. 

Ze dne na den se rozhodl zcela přestat používat pesticidy a hnojiva ve svém farmaření. Provincie Aomori je vyhlášená svými skvělými jablky, ale až do vývoje Kimurovy metody považovali komerční pěstitelé jablek za nemožné vypěstovat dobrá jablka bez použití pesticidů. Od roku 1978 se po dlouhých a náročných deset let Akinori Kimura pokoušel vypěstovat jablka bez použití jakýchkoliv ochranných a podpůrných prostředků. Byla to těžká léta plná neúspěchů a proher. Pan Kimura však vytrval a postupem času se dostavily první úspěchy. Časem se stal slavným, začal o své metodě psát články do odborných časopisů, přednášet a jeho příběh se dokonce stal předlohou pro divadelní představení a film. 

Principem Kimurovy metody je myšlenka že zemědělské plodiny bývají příliš překrmovány potřebnými živinami a stávají se díky tomu slabé a závislé. Přesně takových plodin jsou plná pole, zahrady a sady. Takové plodiny přece nechceme konzumovat. Rostliny přece vše co potřebují, aby se jim dařilo mají k dispozici ve zdravém a přirozeném prostředí. Role farmáře jim takové prostředí poskytnout. 

Kimurova metoda jde ještě o krok dále než běžné ekologické zemědělství. Spoléhá na přirozenou sílu kořenů a ze samotné půdy vytváří prostředí, ve kterém existující mikroorganismy žijí v symbióze.

Na Biofarmě Shimodozono v Kagošimě, odkud naše sencha pochází, byl v roce 2004 tento způsob pěstování poprvé použit na jiném rostlinném druhu, na čajovnících, Teprve 6 let po změně bylo možné poprvé čajovníky sklízet.

Hajime Shimodozono s Akinori Kimurou

Forma: Zelený čaj celolistový
Oblast: Japonsko
Sklizeň: Jarní sklizeň
Označení: CZ - BIO - 002
Země původu: Japonsko