Taiwan Wild Black Tea
země původu Taiwan
Chcete pomoci s objednávkou?
+420 777 052 974
Taiwan Wild Black
Shan Cha neboli horský čaj z listů, které byly sbírány pouze z divokých čajovníků rostoucích v minimální výšce 1000 metrů n. m. Stejně jako Oriental Beauty nebo Gui Fei oolong, také Shan Cha vděčí za svou charakteristickou medovou chuť hmyzu. Listy jsou nakousány druhem malých kobylek (Jacobiasca formosana). Nakousaný list začně ještě na keříku „zaživa“ oxidovat, což dodá výslednému čaji velmi originální sladce kořeněné tóny, pro něž je tolik ceněn. Kobylky vlastně vysávají šťávu z lístků, větviček i pupenů. Zasažená rostlina pak začne produkovat určité látky, mimo jiné i monoterpendiol a hetrienol, které způsobují unikátní aroma čaje. Sklízí se jen jednou ročně. Nejpříznivější je období od června do srpna.
Výrazná, medově sladká a smetanově krémová chuť se sladce dřevitými a kořeněnými tóny v dokonale vyvážené harmonii. Pečený slad, karamel, ořechy, kakao.
Příprava čaje Taiwan Wild Black
Použijte 5 g čajových lístků na 0,5 l vody prošlé varem a zchladlé na 85–90 ᵒC, louhujte 2–3 minuty. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody. Tento čaj je možné také připravit na asijský způsob s více nálevy: 5 g čajových lístků na 150 ml vody prošlé varem a zchladlé na 85–90 ᵒC, louhujte 20 vteřin. V dalších nálevech 30, 40 a 60 vteřin.
Příběh divokého čajovníku Shan Cha
Stejně jako ostatní legendární čajová teritoria – provincie Yunnan známá pro svůj pu-erh nebo indický Assam, který se pyšní hutnými černými čaji – má i Taiwan svůj původní čajovník, známý jako Shan cha (horský čaj).
Na Západě je téměř neznámý, ale jeho pití ve formě horkého nápoje bylo v čínském písemnictví poprvé zaznamenáno již v 17. století (1697). Z botanického hlediska, svými vlastnostmi i podlouhlými lístky, se podobá spíše Assamice. Liší se ale adventivními výhonky, které raší z kořenů pod zemí. Tento keřík preferuje divoký, horský habitat ve výšce od 650 do 1 500 m. Za účelem ochrany tohoto národního pokladu, který je uctíván jako prapředek některých z nejunikátnějších a nejcharakterističtějších taiwanských hybridů, byla ve středním, jižním a východním Taiwanu založena čtyři chráněná území. Taiwanská výzkumná a experimentační stanice (TRES) vyvinula z této jedinečné divoké odrůdy nyní již legendární černý čaj TRES – 18 Red Jade (Rudý nefrit), který na začátku 21. století spustil na Taiwanu novou vlnu pití černého čaje.
Kvůli divokému charakteru tohoto čaje není jeho prodej příliš běžný. Pokud je pěstován systematičtěji, ztrácí své nezaměnitelné chuťové vlastnosti – proto je také tato divoká varianta tak vzácná. Nabízený čaj ve skutečnosti obsahuje lístky sesbírané z divokých keřů náhodně nalezených na horách obklopujících město Yu-chi. Náš dodavatel vstává během sklizně kolem čtvrté ráno a vydává se s místními sběrači na cestu po horách, kde hledají divoce rostoucí čajovníky. Za nejchutnější jsou považovány lístky sesbírané ve výšce nad 1000 m. Stejně jako oolongy Oriental Beauty a Gui Fei a černý čaj Mi Xian je Shan Cha tzv. "okusovaný" čaj. Listy oždibuje hmyz podobný kobylce a podílí se tak na charakteristické chuti s příjemným medovým dozvukem.
Tento čaj je v naší kolekci zřejmě nejméně náročný na pití. Má charakteristickou a jedinečnou chuť. Není přehnaně výrazný ani silný, rozhodně se nepohybujeme na stejné úrovni jako u silných Assamů. Je to jemný, okouzlující a zároveň nesmírně uspokojující čaj s překvapivou energií. Naleznete v něm příjemné aroma praženého ovsa a máslovitou sladkost s nevtíravým květinovým tónem divoké růže, jenž lahodí čichu. Nálev je jemný, jen s lehkým náznakem podbízivé svěžesti. Chuť je příjemná, kulatá a připomíná pečivo a sladkosti. Tóny ovocného kompotu se podobají bílým japonským broskvím. Chuťové buňky překvapí jemnost, která vzbuzuje chuť pít jeden šálek za druhým. Tento čaj musíte vyzkoušet!
Forma: Černý čaj celolistový
Oblast: Taiwan
Rok: 2024
Země původu: Taiwan