.

Nepal Pathivara Soonkheshari

země původu Nepál


Sypaný čaj
225 Kč / 50g
10g
Vzorek
50

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Dlouhý, nelámaný, otevřeně rolovaný, z větší míry oxidovaný list tvořený ochmýřeným pupenem a dvěma mladými lístky s příjemnými tóny nakládaného ovoce a sladkou dřevnatostí. Zlatooranžový nálev hebké, krémově jemné, sladce ovocné chuti s převahou broskve a mandarinky, stopou nakládaného ovoce a vanilky v dlouhém dozvuku.

Příprava čaje Soonkeshari

Použijte 5 g čajových lístků na 0,5 l vody prošlé varem, louhujte 3–5 minut. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody.
 

Pathivara Tea Estate, Nepál

Čajová zahrada Pathivara nese jméno nedaleké vesnice. Nachází se v zapadlé části východního Nepálu, devět hodin cesty od nejbližší rozvinutější oblasti. Ve výšce 1800−2000 m n. m se zde pěstují hybridní variety čínského čaje. Čajové zahrady obklopuje panenský prales se stromy starými až 500 let. Půda prošla testy, na základě kterých byla vyhodnocena jako ideální pro pěstování čaje. Ze svahů zahrady se díváte přímo na sněhem pokrytou horu Kumbhakarna.
Jen pět kilometrů odsud je himalájská přírodní rezervace Singhalia s vysokou biodiverzitou, díky které se podařilo zachránit pandu červenou a vzácného trnočolka bradavičnatého. 
Plantáž je sice stará zhruba 30 let, ale během maoistického povstání v Nepálu rostla po 10 let zcela divoce. Další pěstování čaje a obnova zpracovatelské jednotky započaly v Čajové zahradě Pathivara v roce 2012 spolu s příchodem nového managementu.
Jelikož se zde teploty celoročně drží pod 23 stupni Celsia a roční srážky se pohybují okolo 1800 mm, je výtěžnost zahrady velmi nízká, 50−60 kg hotového čaje na hektar – přičemž celosvětový průměr je 1100 kg/ha. Cílem vedení je tedy vyrábět pouze speciální čaje.  Chladný horský vzduch listy vysuší, čímž se zvýší obsah rozpustných látek.  Aby listy zůstaly v co nejpřirozenější podobě, je mechanizace při výrobě těchto čajů snížena na minimum.
Téměř 75 % produkce je přirozeně vysušeno sluncem a prouděním vzduchu ze zasněžených svahů. Součástí umění výroby všech variet čaje z této zahrady je důraz na sběr. Lístky se zde trhají v závislosti na sklizni, ročním období a druhu vyráběného čaje. V této oblasti nejsou přítomny téměř žádné zplodiny, takže přirozený proces oxidace probíhá ve zcela čistém prostření.

Video ze zahrady.

Forma: Černý čaj celolistový
Oblast: Nepál
Zahrada: Pathivara
Sklizeň: Letní sklizeň
Rok: 2024
Lot: PTE 20/2024
Země původu: Nepál