.

Masala Chai & Black Tea v dárkové dóze

100g
Kovová dóza
285

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

Masala Chai & Black Tea

Tradiční směs pro přípravu kořeněného čaje Yogi. Původní indická receptura s několika druhy koření, jejíž složení pochází ze starých ájurvédských textů. Tato směs koření a černého čaje v sobě snoubí schopnost povzbudit a zahřát.
Složení: kardamom, zázvor, hřebíček, skořice, pepř bílý, černý čaj z Ásámu (50%)

Příprava čaje Masala

Čtyři čajové lžičky směsi nasypte do půl litru vroucí vody a 2-20 minut povařte. Délka varu je přímo úměrná chuťové intenzitě výsledného nápoje. Přilijte čtvrt litru mléka a oslaďte cukrem. (Pokud čaj sladíte medem, přidejte ho až nakonec.) Znovu přiveďte k varu a na pět minut odstavte. Po slití přes sítko můžete podávat.
Slabší výluh je možné připravit takto: 4 lžičky směsi zalijte horkou vodou, po 5 minutách slijte přes sítko, přidejte teplé mléko a oslaďte. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody

Kořeněný čaj a proč jej pít

Na podzim a v zimě každý potřebuje především zahřát, povzbudit a posílit zdraví – a právě tyto tři vlastnosti v sobě snoubí kořeněný indický čaj Masala, často nazývaný také Yogi. V Indii existují desítky různých receptů na tento zázračný, sladký mléčný nápoj a my jsme si přivezli jeden z nich. Na mnoha místech Indie jsme popíjeli slavný čajčaj, jehož cena se pohybuje od 2 do 5 rupií za malý šálek (většinou plastový kelímek). Dostanete jej ve vlaku, na ulici, kdekoliv. Většinou silný a notně přeslazený. Směs koření, čaje a mléka je příjemná dokonce i v indickém dusnu a parnu. My máme to „štěstí“, že je u nás spíše chladno, a tak si můžeme čaj yogi vypít pro zahřátí a povzbuzení. I my jsme experimentovali s různými přísadami a nakonec jsme skončili u klasické receptury. Polovinu směsi tvoří černý čaj vypěstovaný v indickém státě Ásám, druhou polovinu koření s přesvědčivými hřejivými i zdravotními účinky:

Zázvor rychle zahřívá celý organismus, má antibakteriální a antivirové účinky. Navíc snižuje cholesterol, koriguje nízký tlak, pomáhá při ranních nevolnostech a při nadýmání.
Hřebíček je analgetikum tišící bolest, často se používá při bolesti zubů. Navíc je přírodní dezinfekcí, působí proti parazitům, houbám, bakteriím i virům. A také osvěžuje dech.
Kardamom je podmanivě voňavý, navíc rovněž zahřívá. Pomáhá především s trávením, dále s dýchacími problémy a funguje jako prevence svalových křečí. Mírní záněty.
Skořice je přirozeně sladká a má příznivé účinky především při chřipkách a nachlazení. Navíc reguluje hladinu cukru v krvi a krevní tlak a pomáhá při zažívacích problémech.
Bílý pepř je antioxidant. Dále stimuluje krevní oběh, a tak zahřívá a dodává tělu spoustu energie. Prokrvení orgánů zvyšuje citlivost na podněty a dělá z pepře afrodiziakum.

Jak si čaj připravit

Důležité je, připravit si čaj Masala nebo-li Yogi stejně jako Indové, tedy povařením. Povaříme čtyři čajové lžičky směsi v půl litru vody. Po pěti minutách vaření přidáme čtvrt až půl litru mléka (může být i sójové) a cukr nebo med podle chuti. Ještě jednou přivedeme k varu, necháme chvíli odstát a nakonec slijeme přes sítko a podáváme.

Jak experimentovat

Kdo chce s indickým kořeněným čajem experimentovat, může si koupit pouze směs koření Masala a místo čaje z Ásámu vyzkoušet jiné kvalitní sypané čaje z indických zahrad, především druhé a třetí sklizně ze slavného Darjeelingu nebo taky ze sousedního Nepálu. Zatímco některé voní po pečených jablcích, jiné připomínají čokoládu nebo švestková povidla. Po čase můžete začít experimentovat i s kořením. Stejně jako v Indii má každá rodina na čaj Masala svůj vlastní recept, také vy můžete k tradiční směsi přidat svoje oblíbené koření, třeba muškátový oříšek.

Forma: Směs čaje a koření