.

Čajový tác Černý ořech 9 VH

země původu Česko


1 750

Chcete pomoci s objednávkou?

+420 777 052 974

40 x 12,5 x 1 cm
Tác je šetrně povrchově upraven kvalitním tvrdovoskovým olejem (směs rostlinných olejů a vosků) vhodným pro kontakt s potravinami. 

Ořešák má nádherné, barevné dřevo. Při opracování kysele voní. Mám u něj rád hlavně jeho chladnější odstíny, např. šedohnědou. Je to jedno z mých nejoblíbenějších dřev pro řezbu. Řeže se do něj čistě a tahy lze snadno vést i kolmo k vláknům. Na řezu je dřevo lesklé a pocitově "trochu mastné". Ořech se také dobře ohýbá v páře. Používám ho na výrobu zad a lubů hudebních nástrojů.
Mimořádné tmavé dřevo Ořešáku černého je oproti našemu Ořešáku vlašskému daleko lehčí a intenzivněji hnědě zbarvené. Jeho plody jsou tvrdé a skořápky těchto ořechů se používají ve šperkařství. Ořešák černý pochází z východní části USA, odkud byl v 17. století dovezen do Evropy a občas pěstován v zámeckých zahradách. Na Moravě byl poprvé vysazen v roku 1803 v Lednici, v Čechách v roku 1835 v pražské Královské oboře. V posledních letech se běžně vysazuje v parcích jako ozdobná dřevina. (wikipedia)

Rok: 2020
Země původu: Česko