Taiwan Yu Chi Red Jade Black Tea T-18
země původu Taiwan
Chcete pomoci s objednávkou?
+420 777 052 974
Taiwan Yu Chi Red Jade Black Tea T-18
Hutné výrazné aroma plné exotických barev, koření a vzácných pryskyřic. Neobvyklá kombinace medu, skořice, máty, hřebíčku a divokého pepře. Kulatá a krémově hebká chut´čaje, který velmi snadno a lahodně sklouzává do hrdla.
Původ: Oblast Yu Chi, Nantou
Nadmořská výška: 700–1200 m n. m.
Kultivar: Hong Yu, TRES - 18
Příprava čaje Red Jade
Použijte 5 g čajových lístků na 0,5 l vody prošlé varem a zchladlé na 85–90 ᵒC, louhujte 2–3 minuty. S dobou louhování, teplotou vody i množstvím použitých čajových lístků neváhejte experimentovat. Můžete si také přečíst naše články o přípravě čaje a o kvalitě vody. Tento čaj je možné také připravit na asijský způsob s více nálevy: 5 g čajových lístků na 150 ml vody prošlé varem a zchladlé na 85–90 ᵒC, louhujte 20 vteřin. V dalších nálevech 30, 40 a 60 vteřin.
Více o čaji Red Jade
Živé, exotické aroma oolongů z Taiwanu je ve světě čaje považováno za konstantu. Bohatý taiwanský terroir, tolik vhodný pro pěstování čaje, je celosvětovým unikátem. Není tedy překvapením, že stejně aromatické a výrazné jsou i taiwanské černé čaje. Jedním z nejpůsobivějších a nejreprezentativnějších černých čajů, které odtud pocházejí, je nepochybně Red Jade (čínsky „Hong Yu“, někdy přezdívaný „Rubín“).
Jeho nádherné listy stočené ve stylu Bao Zhong pocházejí z nedávno uvedeného hybridu TRES-18, který je křížencem barmské odnože Assamiky a místní divoce rostoucí odrůdy. Vznikl v pobočce Výzkumné a distribuční stanice v Yuchih. Tato jedinečná odrůda nabízí charakter i tělo Assamu, živé tóny ovoce či planých švestek, náznaky skořice a osvěžující mátový dozvuk. Tento černý čaj je překvapivě bohatý a lze z něj udělat několik nálevů – podobně jako ze slavných taiwanských oolongů.
Majestátní plošina okolo jezera Slunce a Měsíce se vlnícími se kopci v centrálním Nantou je pro tento čajovník jako stvořená. Pěstování čaje má v této nádherné taiwanské scenérii dlouhou tradici, která sahá až do 20. let 20. století, kdy byl ostrov pod koloniální nadvládou Japonska. Po japonské kapitulaci na konci druhé světové války se v těchto zahradách přestaly čajovníky pěstovat a byly zde zavedeny jiné plodiny. Zájem o čaj znovu vzrostl až po ničivém zemětřesení v září 1999.
Oblast Yuchi byla zasažena obzvlášť silně. Několik vesnic bylo zcela zničeno – nejen otřesy, ale i ničivými sesuvy půdy, které zlikvidovaly úrodu i obydlí. Dříve zde bývala hlavní plodinou areková palma, ale už tehdy mnoho místních obyvatel přemýšlelo, že by tento strom s mělkými kořeny, které příliš nepřispívají ke stabilitě půdy, vyměnili za něco jiného. Místní i vládní úředníci dospěli ke stejnému závěru jako Japonci o 80 let dříve. Půda, klima i geografie této oblasti jsou jako stvořené pro čaj, a nejvíce pro ten černý. Právě tehdy byla také vyvinuta nová odrůda, dnes proslavený hybrid TRES-18, který se pro tuto oblast ukázal jako ideální. Během několika málo let vzniklo mnoho plantáží, které se právě na tuto vylepšenou plodinu specializují. Zdá se, že nové přihlášení se k dědictví taiwanského černého čaje pomohlo místní komunitě zvednout se z prachu a navrátit se do života.
Je potěšující vědět, že čajoví nadšenci mohou podpořit tento obrat k lepšímu s každým šálkem Red Jade. Vzhledem k tomu, jak výjimečný a silný zážitek tento čaj nabízí, je to vskutku radostné úsilí.
Forma: Černý čaj celolistový
Oblast: Taiwan
Rok: 2024
Země původu: Taiwan